Huset Longbourn

Huset Longbourn: Stolthet och fördom – tjänstefolkets berättelse av Jo Baker.

huset-longbourn-

Utgivningsår 2014

 JO BAKER. Här berättas tjänstefolkets historia i Jane Austens klassiska roman ”Stolthet och fördom”

Utdrag ur boken: ” Vi titta in i det Bennetska hushållets köksfönster och stall medan Austens originalberättelse pågår i de finare rummen en trappa upp. Berättelsens perspektiv skiftar från den unga tjänsteflickan Sarah som kom till huset som föräldralös, till kokerskan Mrs Hill och den nya butlern James. Men varför har Mrs Hill ett sådant gott öga till James och beskyddar honom så gott hon kan, och varför tror Sarah att han ljuger om vem han är? Vad diskuteras egentligen bakom Mr Bennets lyckta biblioteksdörrar? ”

Parallellt med kärlekshistorien mellan Mr Darcy och Elisabeth löper här också romansen mellan den unga kökspigan Sarah och butlern James Smith. Vi får en gripande inblick i tjänstefolkets otrygga tillvaro och hårda liv – som ofta var vardag  för fattiga människor i 1800-talets engelska klassamhälle. Huset Longbourn utvecklar och samtidigt fördjupar den älskade klassikern och ger originalhistorien ytterligare spänning

hämtaDetta är en berättelse som står på ”egna ben”. Man behöver inte alls ha läst Jane Austens ”Stolthet och fördom” för att ha utbyte av den. Men visst är det trevligt att Jo Baker har vävt in vissa av de viktiga händelserna ur familjen Bennets liv då hon låter deras tjänstefolk komma till tals i denna bok. Här får vi veta mer – och ur tjänstefolkets perspektiv!  Huset Longbourn är en ren njutning att ta del av, vare sig man är Austenfrälst eller inte. En helt underbar bok. ♥♥♥♥

 

Annonser

4 thoughts on “Huset Longbourn

 1. Hej, Sylvia!
  Men så intressant då, hade jag ingen aning om! En helt ny berättelse baserad på en redan känd sådan. Ja ja, alla medel är tillåtna 😉
  Hoppas du har det gott på ön och att vädret är bättre än här. Åskevärme i ett dygn blir man inte så pigg av. En rejäl regnskur behövs så vi får lite syre i luften igen.
  Kramen, Agneta

  Gilla

 2. Hej igen!
  Jag får inte bilden på tjänstefolket att gå ihop med familjen Bennet …!
  Bennet var inte så rika alls och bestod av den ”pladdrande” kraftiga modern och fadern spelades av Donald Sutherland och dom hade 5 döttrar som skulle giftas bort, men inte katten hade dom något tjänstefolk att tala om. I Teveserien fick man aldrig se några i alla fall och jag såg den återigen ganska nyligen på TV.
  Men visst känner jag igen skådespelarna på bilden men kan inte koppla dom till rätt Teveserie…….attans så surt det känns och jag Googlar men kammar noll….
  Hjälp… 😉
  Kram, Agneta

  Gilla

  • Nu har jag hittat bilden och den är från ”Herrskap och tjänstefolk” som också var en toppenbra serie från 1975. Pust…! Den visar på när Rose återvänder till Eaton Place 165.
   Så var den saken ur världen! Ja jösses, man kan få fnatt för mindre…rör ihop alla dessa engelska serier är vad jag gör.

   Men situationen för pigorna var väl detsamma i de flesta länder i slutet av 1700-talet då boken skrevs, antar jag. I dag finns väl också ”pigor&drängar” men i en annan skepnad.
   Hur som helst så verkar boken otroligt intressant då jag gillar sådant.

   Såg helt nyligen återigen ”Flicka med pärlörhänge” på TV. Den utspelas hos den kände konstnären Johannes Vermeer omkring 1665 i Holland och pigan Griet sliter…och sliter…samt sitter modell och förevigas så att vi än i dag kan se henne. Den är suveränt bra.
   Kramis, Agneta

   Gilla

   • Hejsan Agneta!
    Ja, bilden är som du skriver från TV-serien, Herrskap och tjänstefolk och hör ju inte riktigt ihop med den här boken. Jag tyckte väl den kunde passa in till inlägget men det var kanske lite missvisande.
    Det är en härligt bok att läsa, just för att man får följa tjänstefolkets liv och leverne det ger en annorlunda synvinkel på det hela.

    Vi har varit på ön en hel del. Det har varit många härliga dagar med sol men också dagar med kraftiga vindar men vi har haft väldigt sparsamt med regn så det är torrt i markerna.
    Visst tittade jag på ”Flicka med pärlörhänge” En helt underbar film men slutet tycker jag är en liten besvikelse ;-(
    Gubben mår förhållandevis bra och det är jag glad över.
    Tack för du tittar in och jag önskar dig allt gott vännen. 🙂
    Varm kram Sylvia.

    Gilla

Tack för din kommentar, kom gärna tillbaka!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s