Jag heter inte Miriam

Utgivningsår 2014

Utgivningsår 2014

MAJGULL AXELSSON.  föddes i Landskrona 1947. Mamman var servitris, pappan lokförare.  Hon beskriver sin familj som gedigen arbetarklass.  Att bli författare fanns aldrig på kartan. I stället blev hon journalist. Det tog henne 20 år att våga sig på att skriva litterärt. Hon är nu en av Sveriges mest framgångsrika författare.

Boken handlar om Malika, en romsk flicka i Auschwitz som tillskansar sig en död judisk flickas klänning och plötsligt blir hon en judisk flicka vars namn är Miriam. Och hon förstår att hon ”bytt upp” sig. Romerna står väldigt lågt i kurs i lägret såväl som i samhället i övrigt.

Utdrag ur boken: ”På sin åttiofemårsdag tänker Miriam tillbaka. Och det blir en dag av avslöjanden. Miriam är änka med en fosterson, svärdotter, barnbarnet Camilla och barnbarnsbarnet lille Sixten. Hon tänker på sin otroliga livsresa med tacksamhet men också med stor sorg. Hon har mist så många. Alla fantastiska kvinnor i lägren med vilkas hjälp hon överlevde. Svenska Hanna som uppfostrade henne till en fin flicka och först och främst lillebror Didi som togs ifrån henne. Miriam har en otrolig förmåga att lyda, vara följsam och läraktig. Hur skulle hon annars ha överlevt? Hur orkar hon ensam bära tyngden av sitt förflutna genom hela livet. Kanske för att hon fick det hon aldrig trott att hon skulle få. Ett hem, en man och ett barn. Visserligen var hon reservhustru och reservmamma, men i alla fall. Vem skulle acceptera henne om hon avslöjade att hon är rom? Ingen. ”

Dotterdottern Camilla uppmanar henne i alla fall att berätta. Och för Camilla berättar hon allt. Camilla får ansvaret att föra Miriams berättelse vidare när hon är borta. Det är en färgstark berättelse om livslögner och mörka hemligheter. Boken behandlar romernas historia i modern tid i Sverige – en historia som är kantad av diskriminering och fördomar. Det är en stark och viktig roman som många borde läsa. ♥♥♥♥

Annonser

2 thoughts on “Jag heter inte Miriam

 1. Hej!
  Denna har jag inte läst men av det du skriver så känner jag att den är något för mig. Gillar att läsa om sanning blandat med fiktion för visst var Romerna oerhört utsatta under kriget, så mycket är säkert sant i även denna boken. Tyvärr är denna folkgrupp illa sedda än i dag 😦
  Miriam fick ett långt liv och ett livsöde som kräver en extremt stark människa både fysiskt men framförallt psykiskt.
  Att skriva denna historia kräver även att författaren är modig.
  Kramen, Agneta

  Gilla

 2. Tycker Majgull Axelsson verkar vara bra påläst och hon har gjorde en gedigen research innan hon skrev boken, Besökte både Auschwitz och arbetslägret Ravensbrück .En fanatiskt bra bok som jag verkligen kan rekommendera.
  Kram kram

  Gilla

Tack för din kommentar, kom gärna tillbaka!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s