En av oss sover

Utgivningsår 2012

Utgivningsår 2012

JOSEFINE KLOUGART är född 1985 bosatt i Köpenhamn. Hon gick Forfatterskolen 2008–2010 och fick ett omedelbart genombrott med debutromanen Stigninger og fald (2010) som nominerades till Nordiska Rådets Litteraturpris. 2011 utkom hennes andra roman Hallerne. Josefine Klougarts tredje roman En av oss sover utkom 2012 och nominerades även den till Nordiska Rådets Litteraturpris.

Utdrag ur boken. ”En av oss sover är Klougarts tredje roman. Den berättar om en kvinna som lämnar Köpenhamn och som återvänder till föräldrahemmet på den danska landsbygden i syfte att ta hand om sin cancersjuka mor. Medan jaget upplever chocken över insikten att mammor kan dö brottas hon med två andra förluster i sitt liv. Dessa handlar om män. Den ene mannen kallar hon för sin avlidne man (fast han inte alls är död) och den andre, den senaste som har lämnat henne för en annan kvinna, kallar hon för den nye. Kärleken var tänkt att aldrig ta slut men råkade ändå bli inställd av verkligheten.”

Det här är inte en a till b-bok, Nej, den är mer som en bilderbok, fast av text på drygt 200 sidor. Huvudpersonen lever, eller upplever, livet liksom i otakt. Hon har lämnat en man och blivit lämnad av en annan. (Tror jag.) Hennes mamma är döende i cancer. Det är vinter. Det är snö, massor av snö och författaren skapar bilder av snö. Prosan är för mig, tung och svårgenomtränglig och jag läser i små, små portioner och  försöker förstå….men hur jag än försöker så kan jag inte leva mig in i denna  kritikerhyllade bok. ♥♥

Om Sylvia

Mina tankar i min vardag!
Detta inlägg publicerades i Josefine Klougart och märktes . Bokmärk permalänken.

En kommentar till En av oss sover

  1. Annabritta skriver:

    Den var inte alls i min smak. Tröttnade ganska snart, jag hade svårt att hänga med i Klougarts bildspråk. Ingen höjdare alls.
    Kram Syrran

    Gilla

Tack för din kommentar, kom gärna tillbaka!