På andra sidan solen

Utgivningsår 2010

Utgivningsår 2010

Maria Ernestam debuterade som skönlitterär författare år 2005 med Caipirinha med Döden som fick ett mycket fint mottagande av både kritiker och läsare. Efter det har hon skrivit Busters öron 2006, Kleopatras kam 2007, Alltid hos dig 2008, På andra sidan solen 2010, Marionetternas döttrar 2012 och Öga för öga, tass för tass 2014. Hon har också deltagit i flera antologier, bland annat Min mormors historia 2009. 2016 kom romanen Den sårade pianisten.

I sin förra roman som jag tycker är helt underbar ”Alltid hos dig” berättade Maria Ernestam bland annat om två unga kvinnor i 1910-talets Göteborg. En av dem återkommer i hennes nya roman. Lea, som kvinnan kallas, har hunnit bli 90 år när romanens huvudperson Viola av en händelse träffar henne på ett vårdhem på Österlen. Egentligen är Viola i Skåne för att, tillsammans med sin make Axel, besöka sin svärmor på vårdhemmet, men mötet med Lea gör ett outplånligt intryck.

Utdrag ur boken ”Lea berättar om sitt liv som baptistmissionär, först i Afrika under första världskriget, sedan i Kina under andra världskriget och fram till kommunisternas maktövertagande, då alla missionärer fördrevs. Viola får också läsa några noveller med motiv från Kina, som Lea skrivit. De får henne att se sitt eget liv i klarare ljus. Axel har varit sjuk. Han får okontrollerade vredesutbrott, och han är direkt elak mot både Viola och deras två tonårsdöttrar. Viola inser också att maken har ljugit för henne om sitt arbete och sin hälsa. Hon tvingas ta ställning. Kan hon leva med Axel, eller måste hon bryta upp? Vilka offer kräver kärleken? ”

Violas känslor smyger på. Hennes tillvaro hotar att rämna och jag rycks med i Violas upplevelse och blir delaktig i hennes osäkerhet. Underbart fint skriven och en njutning att läsa ♥♥♥♥

Annonser

Tack för din kommentar, kom gärna tillbaka!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s